Оригинал (Original) | |||||
---|---|---|---|---|---|
Автори: Дуракова, А., Владева, Ст., Василева, А. Л., Янакиева, В., Гогова, Цв., Чоролеева, К. Заглавие: Пилотни физикохимични, микробиологични и In vivo изследвания на сурови бонбони с хинап Ключови думи: сурови бонбони, диетични храни, пилотно in vivo изследване Абстракт: В настоящата разработка са съставени рецептури за производство на сурови шоко бонбони и сурови
кокосови бонбони от биоактивни натурални съставки: плодове на Хинап (Zizyphus jujuba Mill), бадеми, фурми, кокосово масло, слънчогледови ядки, какао, мака и кокосови стърготини. На готовите продукти са изследвани физикохимични параметри, микробиологична обсемененост и са осъществени пилотни in vivo изследвания с диабетно болни. От физико-химичните анализи и при двата продукта се наблюдава високо процентно съдържание на сухо вещество – 77,30% / 70,81%, въглехидрати – 24,3% / 23,93% и хранителни влакнини – 27,43% / 21,76% отчетени за 100 гр. продукт. Микробиологичните показатели – спори на микроскопични плесенни гъби са в допустимите норми до 1х103 cfu/g, присъствието на Enterobacteriaceae, Escherihia coli, и коагулазоположителни стафилококи е под допустимата норма, Salmonella sp. не се открива, патогенният за човека Bacillus cereus и спорите му, също не са установени. Проведено е пилотно in vi Библиография Издание
Издателските права се държат от КООП „ХВП” Пълен текст на публикацията | Autors: Durakova, A., Vladeva, St., Vasileva, A. L., Yanakieva, V., Gogova, Tzv., Choroleeva, K. Title: Raw candies with natural bioactive ingredients Keywords: raw candy, dietetic food, pilot in vivo study Abstract: The present research presents formulations for the production of raw chocolate candies and raw coconut candies with natural bioactive components: jujube berries (Zizyphus jujuba Mill), almonds, figs, coconut oil, sunflower seeds, cocoa, maca, and coconut shavings. The ready products were analyzed with respect to their physico-chemical parameters and microbial load. Pilot in vivo studies on diabetics were also conducted. From the physicochemical analyzes of both products there is a high percentage content (in 100 g of product) of dry matter – 77.30%/70.81%, carbohydrates – 24.3%/23.93% and dietary fiber – 27.43%/ 21.76%. The microbiological load, i.e. spores of microscopic fungi, fell within the acceptable range of not more than 1.103 cfu/g, the presence of Enterobacteriaceae, Escherihia coli, and coagulase-positive staphylococci being below the acceptable limit. We did not identify Salmonella sp., the Bacillus cereus pathogen or its spores. We carried out a pilot in vivo study on p References Issue
Copyright КООП „ХВП” Full text of the publication |
Вид: статия в списание, публикация в реферирано издание, индексирана в Web of Science