Оригинал (Original)
Автори: Ангелов, Н. П.
Заглавие: Дизайн на равнинни и обемни продукти от керамика, изработени по иновативна технология
Ключови думи: керамика, каолин, гразура, керамични школи

Абстракт: Целта на настоящата статия е да се направи сравнителен технологичен анализ върху най-представителните четири български керамични школи: великопреславската, великотърновската, троянската и бусинската.Целесъобразно е при създаването на майсторски керамични продукти с висока естетическа и пазарна стойност предназначени за бита, със стил и елементи, родеещи се с аристократизма на първите две български школи – великопреславската и великотърновската, да се създаде технология, която да съчетае правилния избор на материала за съда, подходящ като съчетание със следващите операции по гравиране, нанасяне на слоеве от пигменти, с или без използването на глазури, както и при оптимизиране на режима на печене.

Библиография

    Издание

    Съвременни технологии в културно-историческото наследство, 2014, България, София, ТУ-София

    Пълен текст на публикацията

    Autors: Parmakov, S. G.
    Title: Design of planar and bulk products of ceramics made by innovative technology
    Keywords: ceramic, china clay, glaze and ceramic schools

    Abstract: The purpose of this article is to make a comparative technological analysis on the most representative four Bulgarian ceramic schools in Veliki Preslav, Veliko Tarnovo, Trojan and vilage Busintzi. Advisable is masterful in creating ceramic products with high aesthetic and market value for life, with aristocracy style and elements in the first two Bulgarian schools in Veliki Preslav and in Veliko Tarnovo, to create a technology that combine the right choice of material for the court, as appropriate combined with subsequent etching, deposition of layers of pigment, with or without glazes, as well as optimize the baking.

    References

      Issue

      Modern technologies in cultural heritage, 2014, Bulgaria, Sofia, TU-Sofia

      Full text of the publication

      Вид: публикация в национален форум с межд. уч., публикация в реферирано издание