Оригинал (Original) | |||||
---|---|---|---|---|---|
Автори: Краско, Н. С., Недялкова, Л. В. Заглавие: Храна, култура на хранене и гостоприемство на българите в Таврия като ресурс за развитие на гастрономически туризъм в региона Ключови думи: гастрономически туризъм, гостоприемство Абстракт: Нарастващата роля на храните и храненето като форма на консумация, заедно с глобалните процеси на световния пазар, направи световните кухни, заедно с редица хранителни продукти, по-достъпни. Това бързо развитие доведе до увеличаване на интереса към местните уникални храни и хранителни продукти, а от там и към кулинарните дестинации. Все повече хора избират пътуването, за да опитат местната кухня или ястията на местния «звезден» шеф-готвач.
В този смисъл, гастрономическият туризъм е пътуване през страни и континенти за запознаване с особеностите на местната кухня и кулинарни традиции, дегустация на ястия или продукти, уникални за посетителя.
Гастрономическата обиколка като услуга е нещо много повече от обикновено пътуване, тъй като това е добре обмислен сбор от събития за дегустация на традиционни ястия в определен район, които не се срещат никъде другаде и имат специфичен вкус включително и начин на консумация, традиции на гостоприемство и др. Библиография Издание
| Autors: Krasko, N. S., Nedyalkova, L. V. Title: FOOD, FOOD CULTURE AND HOSPITALITY OF THE BULGARIANS IN TAVRIA AS A RESOURCE FOR DEVELOPMENT OF GASTRONOMIC TOURISM IN THE REGION Keywords: gastronomic tourism, Bulgarian traditional cuisine, food culture, hospitality Abstract: The growing role of food and nutrition as a form of consumption, together with global processes in the world market, has made world cuisines, along with a number of food products, more accessible. This rapid development has led to an increase in interest in local unique foods and food products, and hence in culinary destinations. More and more people are choosing the trip to try the local cuisine or the dishes of the local "star" chef.In this sense, gastronomic tourism is a journey through countries and continents to get acquainted with the peculiarities of local cuisine and culinary traditions, tasting dishes or products unique to the visitor. The gastronomic tour as a service is much more than just a trip, as it is a well-thought-out collection of events for tasting traditional dishes in a certain area, which are not found anywhere else and have a specific taste, including the way they are consumed, hospitality traditions and others. References Issue
|
Вид: статия в списание, публикация в издание с импакт фактор, публикация в реферирано издание, индексирана в национален референтен списък