Оригинал (Original)
Автори: Илиева, С. Д., Антонова, В. Н.
Заглавие: ВЗАИМОВРЪЗКАТА МЕЖДУ ЦВЯТ И ВКУС В ОПАКОВКИТЕ НА ХРАНИ ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ГРАФИЧНИТЕ ДИЗАЙНЕРИ
Ключови думи: цвят, вкус, графичен дизайн, опаковки, храни

Абстракт: За всеки графичен дизайнер е ясно, че цветът на опаковката може да повлияе съществено на продуктовото, мултисензорно изживяване на клиента. Доказано съществува значима връзка между вкуса и цвета. Как дизайнерите взимат решения за цветовете използвани при проектирането на опаковки за храни и дали този избор работи в полза на клиента е сложен, комплициран въпрос с неясен отговор. Това изследване цели да допринесе за по-доброто разбиране на процесите на проектиране, като даде на дизайнерите информация и насоки за адекватни решения при използването на цветове. В проучването са включени над 400 работещи дизайнери. Тяхното разбиране за взаимовръзката между цвят и вкус в опаковките на храни е ключово, за да може да се достигне до набор от основни правила за използване на цветовете като знак за вкуса на продукта, което ще повлияе значително дизайна на опаковки за храни в бъдеще.

Библиография

    Издание

    НАУЧНО-ТЕХНИЧЕСКА КОНФЕРЕНЦИЯ "ОПАКОВКИ-ТЕНДЕНЦИИ В РАЗВИТИЕТО И ПРИЛОЖЕНИЕТО", стр. стр. 10-15, 2022, България, Пловдив, Дом на науката и техниката-Пловдив, ISBN ISSN 2603 – 4743

    Издателските права се държат от "PACKAGING – TENDENCIES IN DEVELOPMENT AND APPLICATION"

    Autors: Ilieva, S. D., Antonova, V. N.
    Title: THE RELATIONSHIP BETWEEN COLOR AND TASTE IN FOOD PACKAGING THROUGH THE VIEWS OF GRAPHIC DESIGNERS
    Keywords: color, taste, graphic design, packaging, food

    Abstract: It is clear to any graphic designer that packaging color can significantly affect the product's multi-sensory customer experience. A significant relationship between taste and color has been proven. How designers decide on the colors used in the design of food packaging and whether this choice works in favor of the customer is a complex, complicated question with an unclear answer. This research aims to contribute to a better understanding of design processes by giving designers information and guidance for adequate decisions in the use of colors. Over 400 working designers were included in the survey. Their understanding of the interrelationship between color and taste in food packaging is key to arriving at a set of ground rules for using color as a cue for product taste, which will greatly influence food packaging design in the future.

    References

      Issue

      SCIENTIFIC TECHNICAL CONFERENCE "PACKAGING - TENDENCIES IN DEVELOPMENT AND APPLICATION", pp. 10-15, 2022, Bulgaria, Plovdiv, Home of Science and Technology-Plovdiv, ISBN ISSN 2603 – 4743

      Copyright "PACKAGING – TENDENCIES IN DEVELOPMENT AND APPLICATION"

      Вид: пленарен доклад в национален форум с межд. уч., публикация в реферирано издание