Оригинал (Original)
Автори: Г. Н., Иванова, Н. В., Славова, В. О., Stamatovska V.
Заглавие: Влияние на температурата върху екстракцията на β-каротин от моркови с някои органични разтворители
Ключови думи: екстракция, моркови, органични разтворители

Абстракт: В настоящата публикация е установено влиянието на температурата, поддържана по време на екстракцията на бета - каротин от моркови, съхранявани при различни условия. Екстракцията е проведена с няколко различни разтворителя: изопропанол, изобутанол, етилацетат, бутилацетат и 1,2 - дихлоретан. Установено е, че с нарастването на температурата на екстракция, се увеличава и количеството на екстрахирания бета - каротин.

Библиография

    Издание

    Образователни технологии, том 37, брой 2, стр. стр. 136-140, 2022, България, Каварна, Известия на съюза на учените Сливен, ISSN 1311 2864
    Autors: Nakov, G. N., Ivanova, N. V., Raykova, V. O., Stamatovska, V.
    Title: Effect of temperature on the extraction of β-carotene from carrots with some organic solvents
    Keywords: екстракция, моркови, органични разтворители

    Abstract: В настоящата публикация е установено влиянието на температурата, поддържана по време на екстракцията на бета - каротин от моркови, съхранявани при различни условия. Екстракцията е проведена с няколко различни разтворителя: изопропанол, изобутанол, етилацетат, бутилацетат и 1,2 - дихлоретан. Установено е, че с нарастването на температурата на екстракция, се увеличава и количеството на екстрахирания бета - каротин.

    References

      Issue

      Educational technologies, vol. 37, issue 2, pp. 136-140, 2022, Bulgaria, Kavarna, Notices of the Union of Sliven Scientists, ISSN 1311 2864

      Вид: публикация в национален форум с межд. уч., индексирана в национален референтен списък